Elektrik Tesisat Kontrolü ve Uygunluk Belgesi
Elektrik iç tesisat kontrolü nedir, elektrik tesisat uygunluk belgesi ve detayları hakkında bilgiler vereceğiz. Antalya ve çevresinde elektrik tesisat kontrolleri ve tesisat uygunluk belgesi faliyetleri vermekteyiz. detaylı bilgi ve teklif isteği için iletişime geçebilirsiniz.
Elektrik Tesisat Kontrolü Nedir
İşyeri elektrik tesisatı periyodik kontrolü işletmenizde enerjinin ilk girdiği noktadan son tüketim noktasına kadar ki elektrik tesisatının yönetmelikler ve mühendislik disiplinin gereklerince tesis edilip edilmediğinin kontrol edilmesidir. Çeşitli ölçüm ve gözle muayene hizmetleri içerir.

Elektrik tesisatınızın kontrollerinde; enerji alınan ilk nokta branşman, pano odaları (enerji odası) , kablo şaftı, sayaç ve dağıtım panoları, kompanzasyon sistemleri , elektrik tavaları, buatlar, prizler ve aydınlatma bazında gözden geçirilip ilgili standart ve yönetmeliklere uygun olup olmadığı kontrol edilir. Elektrik tesisat muayene faliyetleri mühendisler tarafından yapılarak değerlendirilir.
Elektrik Tesisatı Uygunluk Belgesi Nedir
Elektrik iç tesisat kontrolü sonucunda herhangi bir problem yok ise elektrik iç tesisat uygunluk belgesi düzenlenmektedir. Düzenlenen elektrik iç tesisat uygunluk belgesi 1 yıl süre ile geçerlidir. Tesisat uygunluk raporu düzenlenmesi EMO Elektrik Mühendisleri Odası tarafından yetkili Elektrik İç Tesislerinin Denetimi ve Raporlanması belgesine sahip SMM Mühendisler tarafından verilebilir.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki elektrik iç tesisat ölçüm ve incelemeleri, tesisin elektriksel ekipmanlarının bir röntgeni gibidir. Tesisat içerisinde arızaya sebep olabilecek zayıf noktalar tespit edilmiş olmaktadır. Tesis içerisinde makinelerin arızalanmasına sebep olabilecek noktaların yanı sıra, elektrik tesisatının yangına karşı zayıf noktaları da tespit edilmektedir.
Elektrik İç Tesisat Kontrolü Hizmetinin Kapsamı Nedir
İç Tesisat Kontrolleri kapsamında; Yalıtım direnci, Faz-Nötr Çevrim empedansı, Faz-Toprak Çevrim Empedansı, Artık Akım Koruma Düzeneği Açma Zamanı (RCD Time), Artık Akım Koruma Düzeneği Açma Akımı ve Koruma Hattı Süreklilik ve Topraklama direnç ölçümleri ile Gözle Kontrol ve Fonksiyon Testleri yapılmalıdır.
- Bağlantı kablonuzun kesiti, türü, proje ve yönetmeliklere uygunluğu bağlantılarının uygunluğu
- Pano odası, kablo bacası, sayaç ve dağıtım panolarının kontrolleri
- Elektrik motorları ile yol alma şekilleri
- Asansör tesisatınızın elektrik periyodik kontrolü
- Aydınlatma ve priz tesisatı periyodik kontrolü
- Kompanzasyon panosu incelemesi ve uygunluk değerlendirmeleri
Sonuç olarak elektrik tesisatı ölçüm ve incelemeleri sonucunda İşçi sağlığı ve iş güvenliği açısından problem yaratabilecek eksiklikler raporlanarak, firmalara iş güvenliği açısından kapsamlı bir rapor sunulmuş olacaktır.
İç tesisat raporu ile tesiste elektrik tesisatında revizyon yapılmak istendiğinde ayrıntılı bir keşif raporu olarak kullanılabilmektedir. Tesiste meydana gelen bir arıza durumunda tüm noktaların belirtildiği iç tesisat raporu kullanılarak arızalara çok daha hızlı müdahale etme imkanı doğmaktadır.
Tesiste tüm noktaların kontrolü ile tesis sahibi firmalar, elektriksel periyodik kontrollerde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği kapsamındaki tüm sorumlulukları yerine getirmiş olmaktadırlar.