Faraday Kafesi Nedir Nasıl Çalışır, Faraday Tesisatı Bakımı, Kurulumu
Faraday kafesi, elektriksel iletkenlerle kaplanmış veya iletkenler ile ağ biçiminde örülmüş içteki hacmi dışardaki elektrik alanlardan koruyan bir muhafazadır. 1836 yılında İngiliz Fizikçi Michael Faraday’ın buluşu olduğu için “Faraday kafesi” diye adlandırılmıştır. Yıldırımdan korunma sistemleri arasında et etkili ve koruyucu sistemdir.
Neler Okuyacaksınız
Faraday Kafesi Nasıl Çalışır
Faraday kafesi, elektriksel iletken metal ile kaplanmış veya iletkenler ile ağ biçiminde örülmüş içteki hacmi dışardaki elektrik alanlardan koruyan bir muhafazadır. … Faraday kafesi bu ilkeye göre çalışır ve içindeki nesneleri dış elektrik alanlara karşı korur.
Bir tesla bobini yardımı ile üretilen yüksek gerilimin en yakın noktadan atlama yapması sonucu kafesin üzerine atlaması ve içeride bulunan insanın hiçbir etkiye maruz kalmamasına bir örnek.
Faraday Tesisatı Malzemeleri Nelerdir
Faraday tesisatında genel manası ile şu malzemeler kullanılmaktadır; Yakalama Ucu ( Franklin Çubuğu ), İletken Tel, Test Klemensi, İletken ve çubukların tespit malzemeleri ve topraklama çubukları.
Faraday tesisatı ile yıldırımdan korunma binaları kesin manada yıldırımdan korumaktadır. İçeride ki hacim en etkili şekilde yıldırımın zararlı etkilerine karşı yalıtılır.
İletken Taşıyıcı Beton Kroşe
Binaların çatısına iletkenler döşenirken çatının delinmemesi gereken durumlarda plastik kaplı beton kroşeler kulanılır. Bu kroşeler sayesinde iletlenlerin çatı ile izole olması da sağlanmış olur.
Yalakama Ucu (Franklin Çubuğu)
Yakalama ucu çatıya beton malzemeden mamul tabanlık ile yerleştirilebileceği gibi bakır, aliminyum, çelik gibi malzemelerden mamul vidalı montaj yapılabilen malzemelerle de yapılabilir.
Faraday Kafesi Bakımı
Yıldırımdan korunma sistemleri içerisinde faraday kafesi tesisatı bakımı oldukça önemlidir. Bu bakımların içerisinde;
- Faraday kafesi topraklama ölçümü
- Franklin çubukları kontrolü
- İletkenlerin süreklilik kontrolleri ve ölçümü
gibi kontroller bulunmaktadır.