Yıldırımdan Korunma

İç Yıldırımlık Parafudr

Parafudr Nedir

Yüksek gerilim hat arızaları, yıldırım düşmeleri ve kesici açması gibi nedenler sonucu, enerji iletim hatlarında meydana gelen yüksek gerilim dalgalarının, hasar etkisini önleyen cihazlara “Parafudr” denir. Kısacası; enerji nakil hatlarında meydana gelen aşırı gerilimi toprağa deşarj eden koruma elemanlarıdır.

Parafudr Ne İşe Yarar

Parafudr elektrik şebekesinden kaynaklı veya yıldırım düşmesi sonucu oluşan aşırı gerilimlerden elektrik tesisatınızı korumaya yarayan bir elektrik ekipmanıdır.

parafudr-nedir-parafudr-cesitleri parafudr ne işe yarar

İç yıldırımlık sistemleri olarak bilinen parafudr elektrik panolarında kullanıldığında görselde ki gibi 4 kutuplu bir sigortayı andıran görüntüye sahiptir.

Parafudrlar yüksek gerilimde ve alçak gerilimde kullanılmaktadır. Zayıf akımda kullanılan ve hassas ekipmanları gerilim yükselmelerine karşı koruyan çeşitleri de mevcuttur.

Parafudr Çalışma Prensibi

Yıldırım düşmesi veya çeşitli nedenlere bağlı olarak gerilimin yükselmesi ile yüksek enerji tesisatınıza doğru ilerler ilk karşılaşacağı elektrikli ekipman ana panonuzdur. Tesisatınızda parafudr var ise aşırı gerilim parafudr üzerinden geçerek topraklama sisteminize aktarılacaktır.

Parafudrun yapısında çinko oksitten meydana gelmiş varistör vardır. Çinko oksit parçacıkları aşırı akım yüklenmesi olmadığı zaman tam bir rezistans görevi görür ve akım geçirmezler. Yıldırım düşmesi halinde çinko oksit parçacıkları birleşerek akımı toprağa deşarj edilmesini sağlar.

Parafudr topraklama hattına bağlantısı en kısa yoldan yapılmalı ve tesisatta iyi bir topraklama direnci olmalıdır. Yüksek topraklama direnci olması durumunda iç yıldırımlık görevini tam manasıyla yerine getiremez.

Parafudr Çeşitleri Nelerdir

Elektrik tesisatlarının korunması için çeşitli parafudr tipleri bulunmaktadır. Bu yazı da AG Parafudr Çeşitlerinden bahsettiğimiz için çeşitlerini sıralayalım.

  • Tip 1 B Sınıfı Parafudr: Yıldırım darbelerine karşı koruma yapar. 10/350 eğrisindeki darbelerdir.
  • Tip 2 C Sınıfı Parafudr: Şebeke kaynaklı ani aşırı gerilimlere karşı koruma yapar. …
  • Tip 3 D Sınıfı Parafudr: Tip 3 ag parafudrlar, hassas sistemlerin korunmasında kullanılan son nokta koruma cihazlarıdır.

AG Parafudr Bağlantı Şeması

Parafudrlar pano içerisine montajı yapılırken birtakım noktalara dikkat edilmelidir. Yıldırımın zararlı etkileri parafudr montajının doğru yapılmadığı tesisatlarda daha yıkıcı olabilmektedir.

  • Parafudr kabloları enerjinin ilk girdiği tesisattan alınmalıdır. Bunu şöyle düşünebilirsiniz; Ana giriş sigortanız ile aynı noktada tesis edilmelidir.
  • Topraklama kablosu minimum uzunlukta tutulmalıdır
  • Tesisin topraklama direnc değeri iyi olmalıdır.

AG Parafudr Bağlantı Şeması ise görselde görüldüğü üzere altta şöntlü çıkışta 1 noktada bağlantı yeri mevcuttur. Bu noktadan toprak hattına bağlanır. Üstte ise 3 Faz ve Nötr iletkenleri girilir. Bağlantısı oldukça basittir.

Parafudr Fiyatları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: ANTALYATEP